DraftBooster logo

Vad är en Draftbooster-skorstensfläkt?

En Draftbooster-skorstensfläkt är en elektrisk fläkt. Den installeras ovanpå skorstenen och ser till att din vedeldade braskamin får tillräckligt med luft för att problemfritt brinna rent under hela dagen. Draftboostern skapar ett undertryck i skorstenen och eliminerar därmed de problem som kan uppstå när man använder fast bränsle.

När skorstensfläkten är på plats och används skapar den ett vakuum, vilket gör att röken dras ut genom skorstenen istället för att komma in i hemmet. Med hjälp av denna teknik kan du på ett praktiskt sätt få kontroll över draget i din skorsten. Därefter är det fritt fram för dig att i lugn och ro njuta av den värmande elden från din braskamin.

Svart Draftbooster installerad på skorstenen

När är det en bra idé att använda en Draftbooster?

Kan du inte få drag i din vedeldade braskamin?

  • Är det svårt och tar tid att tända elden i din braskamin?
  • Är glaset på din vedeldade braskamins dörr fullt av sot?
  • Kommer rök ut från braskaminen (särskilt när du fyller på bränsle)?
  • Luktar det rök och sot när du använder din vedeldade braskamin?

Det naturliga draget i skorstenen är sällan tillräckligt

  • Det finns inte nog med luft i ett dragfritt hem, och det är mycket vanligt att braskaminen inte får luft så det räcker.

Få luft igen

  • Med en Draftbooster får en vedeldad braskamin hjälp att åter andas! Det blir lättare att få igång en eld och du undviker lukten av sot och rök inomhus.
  • Med Draftboostern installerad är det upp till dig att bestämma när det behövs extra drag i skorstenen. Du justerar det enkelt med den medföljande PÅ/AV-fjärrkontrollen.

Lägg Draftboosterns PÅ/AV-fjärrkontroll bredvid tevens fjärrkontroll och njut av de klara och rena flammorna i din braskamin!

Varför behövs det en mekanisk rökfläkt?

Draftboostern minskar rök i vardagsrummet

Problem med att tända elden

Om du har problem med att tända elden beror det vanligtvis på otillräckligt drag i skorstenen. Skorstensdraget skapas genom skillnaden i skorstenens höga temperatur och den lägre temperaturen utanför. Eftersom skorstenen fortfarande är kall när man tänder elden, är draget inte alltid tillräckligt. Därmed kan det vara svårt att få igång elden.

Det är viktigt att bränslet är torrt och att du startar med små vedbitar och pinnar. Därigenom kan elden komma igång bättre och utveckla tillräckligt med värme för att skapa ett bra drag i skorstenen.

Rök i rummet

Om rök kommer in i rummet när du lägger på ved kan det bero på att skorstensdraget inte är tillräckligt. Om du har ett väldigt lufttätt hus, speciellt om du har en köksfläkt och luftkonditionering, kan skorstensdraget bli för svagt.

En anledning till att det röker in kan vara skillnaden mellan den vedeldade braskaminen och skorstenen. Det är viktigt att känna till att det naturliga draget varierar med utomhustemperaturen vid olika tider på året samt påverkas av väder och vind.

Faktorer som skorstenens höjd i relation till höga byggnader och andra större objekt i närheten kan också påverka det naturliga draget negativt och skapa vindpustar och därmed rök i vardagsrummet.

Elden slocknar

Luften leder till god förbränning. Det är skorstenens jobb att få bort rök genom skorstensdraget och se till att lika mycket frisk luft kommer in som mängden rök som produceras av den vedeldade braskaminen. Att kaminen inte fungerar så bra kan bero på dåligt drag, läckor i skorstenen eller att braskaminen inte är i proportion till skorstenens dimensioner.

Röklukt och sot

Om dörren är full av sot och det luktar rök beror det på dålig förbränning. Problemet kan uppstå om du använder fuktig ved, inte har regulerat rökkanalen korrekt, eller inte har tillräckligt med drag i skorstenen.

Bra förbränning kräver höga temperaturer och tillräckligt med luft. Om du begränsar lufttillförseln för fort kommer oförbrända gaser och partiklar att komma upp genom skorstenen. Detta leder till sot på skorstensväggarna och illaluktande rök.

Statistik från undersökningen om utmaningar med kaminen före och efter installering av Draftbooster
Statistik från undersökningen visar hur lätt det är att installera en Draftbooster
Vis knapper
Skjul knapper